Twitter in groep 8

5 september 2009 0 Door warempel

Maandag start ook in het zuiden het nieuwe schooljaar. Na een voorzichtig experiment vorig schooljaar wil ik Twitter een plekje geven in de klas. Op mijn school  is het niet toegestaan dat leerlingen mobiele telefoons aan hebben in de klas. Ergens wel jammer. Ik zou wel eens willen experimenteren met het geven van een instructie en dat vervolgens de opmerkingen en de vragen van de leerlingen via de tweetstream op het digibord zichtbaar worden (denk aan de Teachmeet). Maar ja, mijn instructies zijn vaak kort, zelden aan de hele klas en ik heb natuurlijk altijd nog de stemkastjes (Activote) om snel even de meningen te peilen over een bepaald onderwerp.

Maarten Hendrikx (@maartenhendrikx) , een Vlaamse leerkracht, die al wat langer met zijn klas twittert, had al wat pionierswerk gedaan. Op de blog Computers in de Klas schrijft hij er in april 2009 een stukje over. Maarten laat zijn leerlingen via Twitter kort vertellen wat er in de klas gebeurt. Ook maakt hij Twittersnuffels; op Twitter stelt hij een vraag en de leerling die het snelst met het juiste antwoord komt verdient daarmee punten. Op Twitter heb je ook zo’n soort quiz Twivia. Maar wat kun je nog meer met Twitter in de klas?

Twitterverhaal/gedicht – leerlingen krijgen een opdracht om rondom een bepaald thema een verhaal of gedicht van precies 140 tekens te maken. Je zou ook gezamenlijk een Twitterverhaal kunnen maken, ieder om de beurt 140 tekens en de volgende leerling sluit aan op het verhaal van zijn voorganger.

Wie maakt het langste woord? – Via Twitter geef je een onzinwoord b.v. bikplewrtgasena Welke leerling twittert het langste (bestaande) woord gevormd met deze letters?

Woordenschat – Twitter een moeilijk woord – welke leerling twittert het eerst de juiste betekenis?

Spelling – Twitter een zin met een aantal spelfouten er in. Wie twittert het eerst de gecorrigeerde zin terug?

Rekenen – Twitter een redactiesom. Wie rekent hem het eerst uit?

Geschiedenis – Schrijf een tweet namens een historisch persoon. Wat zou Minister van Houten getwitterd hebben in 1874 toen zijn kinderwetje werd vastgesteld?

Raadpleeg een deskundige – Een vraag over sterrenkunde of ruimtevaart? Tweet de vraag naar @govertschilling, @Astro_Mike, @edumaat of een andere deskundige die misschien het antwoord weet.

Kortom genoeg ideeën om een nieuw schooljaar mee te starten. Tweet tweet!

cartoon TwitterBron cartoon

Meer weten over Twitter in het onderwijs? Kijk op Twitteryurls