Workshops

Sociale media in het onderwijs

Iedereen kent Facebook, Twitter en Instagram wel. Alle drie zijn het voorbeelden van sociale media. Sociale media worden soms ten onrechte gezien als vluchtig. Goed ingezet kunnen ze echter toegevoegde waarde hebben voor het onderwijs. Dat kan op het gebied van profilering, ouderbetrokkenheid of om het onderwijs in de klas een nieuwe impuls te geven. Wat zijn sociale media, welke sociale media gaan we gebruiken en hoe zetten we ze verantwoord in zijn vragen die in deze workshop beantwoord gaan worden. Tevens kan in deze workshop gezamenlijk een protocol opgesteld worden.

Ouderavond mediaopvoeding

Ouders krijgen te maken met kinderen die op steeds jongere leeftijd en steeds langer online te vinden zijn. Zij hebben vaak veel vragen rondom de media-opvoeding van hun kinderen. Warempel biedt interactieve ouderavonden waar eerst de actuele ontwikkelingen geschetst worden en vervolgens op vragen van ouders ingegaan wordt. Ook is het mogelijk om een avond met ouders en leerlingen uit de bovenbouw samen te organiseren.

Vul je digitale gereedschapskist

Ben je op zoek naar interessante verwerkinsgvormen om in de klas in te zetten? Op het internet zijn honderden webtools te vinden die je vaak kosteloos in kunt zetten in je klas. Binnen deze inspiratiessessie maak je kennis met een aantal van deze tools en krijg je direct praktische tips hoe je deze programma’s in jouw klas zou kunnen gebruiken. Het is hierbij mogelijk om rond een thema te werken, denk hierbij aan:

interactieve instructie

foto en video

creatieve verwerkingsopdrachten

tools voor de leerkracht

Maar ook een ander onderwerp is op verzoek prima mogelijk.

21st century skills

De kinderen die nu op onze scholen zitten betreden vanaf het jaar 2021 de arbeidsmarkt. Vanzelfsprekend moeten zij goed kunnen rekenen, lezen en spellen. Zij zullen echter ook andere vaardigheden nodig hebben zoals communiceren, probleemoplossend handelen en samenwerken. Dit soort vaardigheden noemen we de 21st century skills. In deze workshop maak je kennis met deze vaardigheden en krijg je praktische handreikingen hoe je het oefenen van deze skills in jouw onderwijs kunt laten integreren. Dit is een oriënterende workshop. Voor langere trajecten werkt Warempel samen met 21st century skills

Voor een aantal besturen, managementteams en netwerken heb ik inmiddels presentaties verzorgd over de veranderende samenleving en hoe we hier als onderwijsorganisatie op in zouden kunnen spelen.

Vertel je verhaal digitaal

Vaak herinneren mensen zich leerkrachten van vroeger omdat ze zo mooi een verhaal konden vertellen. Verhalen kunnen heel krachtig zijn bij het overbrengen of verwerken van informatie. Daarnaast vraagt het vertellen van een verhaal veel van je creativiteit. Digital storytelling is een manier een verhaal te vertellen of om informatie op een verhalende manier te verwerken. In deze workshop ga je zelf aan de slag met een aantal tools en apps en geven we je ideeën hoe je deze werkvorm in de onderwijspraktijk van alle dag in kunt zetten.

Met tablets aan de slag

Veel scholen kiezen ervoor om tablets in te zetten binnen het onderwijs. Een tablet werkt echter iets anders dan een computer en een app is nog niet meteen een les. Wat vraagt het inzetten van tablets van je klassenmanagement? Waar vind je geschikte apps? Wat kun je naast de inzet van apps nog meer met tablets binnen het onderwijs? Warempel kan ook ondersteunen bij de keuze van bepaalde devices, heeft informatie over BYOD (Bring Your Own Device) in het basisonderwijs of over inzet van tablets in de groepen 1-2.

Mediawijsheid

Mediawijsheid is het kritisch kunnen omgaan met informatie op het internet. Dat kan gaan om je digitale identiteit, het kiezen van de juiste bronnen en het zelf creëren van media. Deze workshop kan zowel voor leerkrachten als voor leerlingen gegeven worden.

Programmeren/Maker Education

In steeds meer Europese landen maakt het leren programmeren deel uit van het onderwijsaanbod in het basisonderwijs. Ook Maker Education, ook wel maakonderwijs of knutselen met technologie genoemd, is in opkomst. In deze workshop hoor je meer over de achtergronden van deze ontwikkeling en krijg je praktische voorbeelden over hoe je dit binnen het onderwijs zou kunnen implementeren. In april 2015 verschijnt het boek CodeKlas waarbij ik nauw heb samengewerkt met auteur Pauline Maas om de inhoud van deze publicatie af te stemmen. Hier wordt tevens een aanzet gedaan tot een leerlijn programmeren in het PO en VO.

Speciale wensen

Maatwerk is mogelijk. Heeft u speciale wensen neem dan even contact met me op. Als projectleider onderwijsinnovatie bij een groot schoolbestuur krijg ik met veel aspecten van innovatie en ict in het onderwijs te maken.

Via Warempel verzorgt Tessa workshops, presentaties en ouderavonden maar daarnaast schrijft, ontwikkelt, adviseert en redigeert Tessa voor diverse opdrachtgevers zoals Innofun, Kennisnet, JSW, Vives, Praxisbulletin, BoekTweePuntNul, Blink Educatie en scholen en besturen door heel Nederland. Ook maatwerk is bespreekbaar.

Tessa werkt samen met diverse andere onderwijsexperts en organisaties. Op deze manier is er altijd beschikking over de juiste expertise en zijn ook grotere opdrachten op te pakken.

Sleutelwoorden: onderwijsinhoudelijk, inspiratie, praktisch toepasbaar, innovatief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.