Verwerkingsvormen met ict in de klas worden door leerlingen vaak erg leuk en uitdagend gevonden. Toch zijn er veel leerkrachten die er wat weerstand tegen hebben. Misschien omdat ze zelf het programma of de tool niet zo goed kennen, omdat ze geen handleiding voor de leerlingen hebben of gewoonweg niet weten wat er allemaal op internet te vinden is. In deze blogpost vind je een aantal sites waar je handleidingen kunt vinden voor leerkrachten en/of leerlingen om met ict in de klas aan de slag te gaan. Succes!
Op de site ‘Het leren van de toekomst’ vind je zogenaamde Hoedoes en Toedoes. In de Hoedoes staat beschreven hoe iets werkt b.v. een Ipod Nano, YouTube, Hyves, Comic Life enz. In de Toedoes valt te lezen wat een leerlingen met deze programma’s of apparaten kan doen.
In de serie @4tjes, aan de sl@g beschrijft Harm Hofstede instructies voor leerlingen in de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs om aan de slag te gaan met ict in de klas. Op dit moment staan er handleidingen voor Wordle, Animoto en Webkwesties maar er komen er vast nog meer.
Ook op ‘Wat je van beren leren kan” vind je een aantal handleidingen.
Een hele mooie site is Teacheraid van Bart Verswijvel en zijn team. Ik heb Bart ontmoet in Berlijn tijdens het Innovative Education Forum 2010 en was onder de indruk van wat hij samen met zijn leerlingen van de afdeling Informaticabeheer heeft gemaakt. Door het schrijven van praktische handleidingen en het geven van trainingen aan leraren en ouders probeert Bart de digitale kloof tussen leerlingen en docenten te dichten. De leerlingen maakten handleidingen voor diverse handelingen en programma’s waar leerkrachten wel eens gebruik van (willen) maken. Je vindt er onder andere informatie over het werken met het Smartboard, Google Docs, Delicious, en Prezi. Bart kreeg in mijn ogen zeer terecht een van de teachers choices-awards en mag met zijn project in het najaar naar Zuid-Afrika. Het is zeker de moeite waard om de site eens te bezoeken.
Goede ontwikkelingen,maar eerst maar eens zorgen dat we per leerling een laptop of notebook krijgen,te beginnen in de bovenbouw:
zie: http://www.onderwijsvanmorgen.nl/een-eigen-laptop