Bouw je eigen robot met BYOR

Afgelopen week gingen we met de studenten van de Post HBO-opleiding ICT, Media, Maakonderwijs van Hogeschool de Kempel aan de slag met de BYOR-kit. BYOR staat voor Build Your Own Robot.

IMG_1643

 

 

 

 

 

 

 

De kit bestaat uit een aantal onderdelen:

Een Easyboard (doet dienst als breadboard maar dan eenvoudiger en is verbonden met een Arduinochip die voor de aansturing zorgt)

Diverse kabels (power, signaal en usb-laadkabel)

Powerbank (doet dienst als accu)

Vier input-onderdelen (afstandsensor, draaiknop, lichtsensor en een geluidsensor)

Vier output-onderdelen ( LED-lampje, servomotor, zoemer en stappenmotor)

Motoropzetstukjes

Splitpennen die het eenvoudig maken om de onderdelen op bijvoorbeeld karton te bevestigen.

De basis is natuurlijk het Easyboard. Sluit je powerbank aan. Tegenover elkaar kun je input- en outputonderdelen met elkaar verbinden. Je kunt meteen testen of het werkt.

Tot zover is het nog niet zo interessant. Maar deze kit heet niet voor niets Build Your Own Robot. Geef leerlingen de opdracht om een robot te bouwen. Bijvoorbeeld een robot die een nuttige handeling voor je uit kan voeren. Laat ze eerst een ontwerp maken en bedenken waar ze de BYOR-kit kunnen gebruiken om de robot te laten werken. Vervolgens ga je aan het bouwen met kosteloos materiaal of andere materialen die voor handen zijn. Test je robot en presenteer je hem aan je klasgenoten.

IMG_1853IMG_1845

 

 

 

 

 

 

 

Op de website van BYOR kun je inspiratie opdoen. Wij maakten o.a. een auto en een flipperkast waarvan de flippers werkten als je de geluidsensor gebruikt. Een paar tips bij het gebruik:

Zorg voor voldoende kosteloos materiaal, scharen, tape, splitpennen, sateprikkers, stanleymessen en wat je nog meer nodig kunt hebben voor de robots.

Geef kinderen een open opdracht. Een opdracht die ruimte biedt voor voldoende creativiteit maar het wel een beetje afbakent zodat de teams eerder aan de slag gaan.

Maak filmpjes van de gemaakte robots. De onderdelen kun je steeds weer hergebruiken dus dat betekent dat de robot niet lang in tact kan blijven. Gelukkig hebben we dan de foto’s/filmpjes nog.

De wielen en motoropzetstukjes kun je ook zelf printen als je de beschikking hebt over een 3D-printer. De .stl-files zijn te downloaden vanaf de website.

De BYOR-kit is een prachtige basis voor maakonderwijsopdrachten die voldoende ruimte laat voor eigen creativiteit.

In deze video van SkillsDojo kun je ook zien hoe de BYOR-kit werkt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.