Dit doet een beetje pijn… Afscheid van STOOOM

Na het opstarten van twee ontdeklabs bij stichting PRODAS in Deurne en Someren kriebelde het bij mij om ook in Oss zo’n lab te starten. Via LinkedIn kwam ik in 2015 in contact met Frank Ulijn. Frank had een plan voor een fablab in Oss dat erg bij mijn idee aansloot. We sloegen de handen ineen en gingen in gesprek met het onderwijs in Oss. Dankzij mensen als Joris Elbers (toen Filios Scholengroep) en Arjan Barink (toen SAAM*scholen) maar ook Peke Hofman van Muzelinck, Sandra Van Bruinisse van Bibliotheek Oss, Richard van Ommen van de Talentencampus Oss en Jan van Vucht van Het Hooghuis Stadion kwam het in 2018 zover dat het eerste STOOOMlab de deuren opende op locatie Stadion.

Suzanne en ik bezig met voorbereiding voor de opening van STOOOMlab Stadion

We hadden al snel een mooi team met elkaar. Suzanne Jansen van SAAM*scholen en Gert-Jan Peeters van Filios Scholengroep, daarnaast Sandra van de Bibliotheek Oss en Ruud Weerden van locatie Stadion. Maar ook met zzp-ers zoals Marion Hamilton en Claudia Verstegen en de vakdocenten van locatie Muzelinck. Deze mooie club mensen vormen samen het steamteam. Het was pionieren. We kregen een prachtige bijdrage van een aantal partners zoals Filios Scholengroep en SAAM*scholen en ook de andere partners droegen in geld of in natura wat bij. Maar daarnaast hebben we veel moeten praten voor wat extra middelen. Toch lukte dat via WTE-zuid, via Oss innoveert, via Tafelronde73, via Rabobank en Sterk Techniek Onderwijs.

Makerfaire Eindhoven september 2018 – Frank, Suzanne, Tessa en Gert-Jan

In maart 2019 openden we ons tweede lab op locatie Muzelinck. Een nieuw lab met een nieuw aanbod meer gericht op media, beeldende vorming (de A in STEAM) en design thinking. Dit lab is meer bedoeld voor de middenbouw van het basisonderwijs. Intussen werken we ook aan een mooie collectie STOOOMkisten met materialen voor in de klas. Op Muzelinck lopen ook de projecten EscapeVRoom en de Podcaststudio.

STOOOM groeit door. Met prachtige projecten, een mooi aanbod en een groter netwerk. De samenwerking met Het Hooghuis Zuid-West rondom Sterk TechniekOnderwijs krijgt steeds meer vorm. Er liggen nieuwe kansen voor STOOOM in de nieuwbouw van Muzelinck of met de verhuizing van de bibliotheek naar het Warenhuis in het nieuwe plan Walkwartier. Ook hebben we nog een fantastisch plan in uitvoering rondom het leren via badges (digitale geletterdheid). Wil je deze mooie taak van mij overnemen? Via de projectbeschrijving hieronder lees je er meer over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.