Doe-het-zelf Virtual Reality met Google Cardboard

Bij de opening van het Ontdeklab van Prodas21 mocht ik een Oculus Rift VR bril lenen om de aanwezigen kennis te laten maken met deze technologie. De bril had zeker aantrekkingskracht op jong en oud. Door de applicatie van de achtbaan af te spelen kregen sommige mensen zelfs een misselijk gevoel. Het mooie van de techniek van de Oculus Rift is namelijk dat het beeld mee beweegt in de richting van je hoofd. Zit je bovenin de achtbaan in een karretje dan kun je dus over het randje naar beneden kijken. Dit zorgt voor een heel intense ervaring. Een mooie voorbeeld van inzet  van de Oculus Rift vind je in de game Paperboy waarin je als Amerikaanse krantenjongen al fietsend kranten naar huizen moet gooien.

Schermafbeelding 2014-11-25 om 14.42.11

 

 

 

 

 

 

 

De mogelijkheden van de Oculus Rift voor het onderwijs zou ik graag nog eens verder verkennen. Helaas heeft de bril wel een flink prijskaartje. De consumentenversie komt in het voorjaar op de markt en zal tussen de 200 en 400 dollar gaan kosten. Wil je niet zo lang wachten dan kun je de Developers Kit aanschaffen.

Gelukkig is er nu Google Cardboard. Het zou een beetje trappen richting Facebook kunnen zijn, dit bedrijf kocht Oculus Rift namelijk onlangs voor 2 miljard dollar, maar het idee is geweldig. Met de bouwtekening maak je van een kartonnen doos, een stukje klittenband en twee lensjes je eigen VR-bril.

Schermafbeelding 2014-11-25 om 18.14.13

 

 

 

 

 

 

 

 

Op deze site vind je bouwtekening wanneer je zelf een bril zou willen maken. Je kunt er echter ook een kant-en-klaar bestellen bijvoorbeeld via Magic Snake. Dat kost je ongeveer 15 euro.

Zet de Google Cardboard bril in elkaar. Download een van de apps die ontwikkeld zijn voor deze technologie. Op de site Cardboardapps vind je veel apps voor Android. Op deze site vind je een aantal apps voor de iPhone.

B2QxhosIYAAbUhM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer lezen?

Dromenkroon

Inspired to Educate

2 gedachten over “Doe-het-zelf Virtual Reality met Google Cardboard”

  1. Hi Tessa, hier een linkje van een Amerikaans onderzoek over de Oculus onder kinderen: http://kidscreen.com/2014/07/03/study-what-kids-think-of-oculus-rift-and-the-new-vr/

    Via deze link vind je overigens wat van onze eerste bevindingen over hoe kinderen het apparaat beleven (intens!): https://dromenkroon.wordpress.com/category/wow-kijk-dit/virtual-reality/ We hebben recent een onderzoek gedaan voor een grote partij die meer gaat publiceren over VR in het onderwijs. Dus meer info komt snel beschikbaar! Morgen draaien we weer een workshop – over kunstige werelden dit keer – in de Oculus, resultaten verschijnen ook op het blog. Ook de VR links, dus kun je via web denk ik zelf ook kijken met je cardboard variant…?

  2. Bij cardboards.nl is de VR-bril voor €14,95 te koop en de verzendkosten zijn €1,95. Dat is €2,19 goedkoper dan het nu vermelde aanbod.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.