IEF 2010 Berlijn

Van 23 t/m 25 maart 2010 werd in Berlijn het Innovative Education Forum 2010 georganiseerd door Microsoft Partners in Learning. Door de Nederlandse delegatie was ik uitgenodigd om mee te gaan als internationaal jurylid, een onvergetelijke ervaring. Op maandagavond 22 maart arriveerden we na een korte vlucht in Berlijn.

De volgende dag startte het forum. Eline & Eva, Brigit & Irma en Stef gingen hun standjes opbouwen voor de tentoonstelling terwijl ik een eerste kennismaking met mijn collega-juryleden had en uitleg kreeg over het jureren op de Classmates (Skoolmates šŸ˜‰ ). Samen met Victor uit OekraĆÆne enĀ  Ollie uit Schotland mocht ik projecten gaan jureren uit ServiĆ«, Hongarije, MacedoniĆ«, Duitsland, Oostenrijk, BelgiĆ«, Malta en Slowakije.

De drie Nederlandse stands van Brigit & Irma, Eva & Eline en Stef

Na de welkom toespraken in de grote zaal was het de beurt aan professor Sugata Mitra uit India. Hij vertelde over zijn ‘Hole in the wall project’ In een afgelegen dorpje in India werd een computer in de muur ingebouwd met daarop een camera gericht. Na observatie van het computergebruik bleek dat de kinderen in het dorp goed in staat waren om zichzelf binnen een aantal maanden computervaardigheden bij te brengen.

Everywhere on earth there are places where, for various reasons, good teachers do not want to, or cannot, go…..

Over 300 children become computer literate in 3 months. With one computer….

Computers and the Internet must be provided to them in a safe, public place that they associate with free time and play…. – Sugata Mitra

Professor Sugata Mitra

Zijn verhaal was ontzettend inspirerend, na het aanvankelijke experiment wat ook als TED-talk te bekijken is heeft hij het ‘hole in the wall’-concept nog verplaatst naar een Engelse school. Groepjes leerlingen kregen een laptop en een aantal vragen waar ze mee aan de slag konden gaan. De resultaten waren opzienbarend, ook al waren de vragen afkomstig uit een eindexamen dat de kinderen pas over een aantal jaar zouden moeten afleggen hadden zij de meeste vragen goed beantwoord.

meer weten? – lees blogpost van Wilfred Rubens over eerdere lezing van Sugata Mitra

Later meer over het IEF 2010


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.