Dinsdag 14 januari was ik samen met collega Mieke Engelbertink te gast bij Microsoft voor de bijeenkomst Let’s Kinect.
Wat is Kinect?
Kinect is een camera met sensor die meestal gebruikt wordt voor het spelen van games in combinatie met een Xbox 360. Het mooie van Kinect is dat je zelf de controller bent in het spel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Wii hoef je geen controller in je hand te houden om aan de game mee te doen. De Kinect herkent personen die voor de sensor staan, de software berekent 48 punten in een persoon die belangrijk zijn bij bewegingen waardoor je bewegingen redelijk exact geregistreerd worden. Er kunnen maximaal vier personen door een Kinect herkend worden. De Kinect 2 die binnenkort verschijnt is nog preciezer in de herkenning en kan ook bijvoorbeeld personen die in een rolstoel zitten herkennen. Kinect kun je zoals gezegd aansluiten op de Xbox maar je kunt Kinect ook met een Windows pc verbinden. In de klas kun je aan de slag met de Xbox Kinect games die je in iedere speelgoedwinkel kunt kopen. De Kinect kan echter veel meer.
Inspirerende voorbeelden
Tijdens de bijeenkomsten maakten we kennis met een aantal inspirerende voorbeelden. Pauline Dresscher van Cinekid liet talloze voorbeelden zien van de toepassing van Kinect. Erg mooi vond ik Puppet Parade (Cinekid 2011)
Puppet Parade – Interactive Kinect Puppets from Design I/O on Vimeo.
Maar ook Paperdude waarbij je op een speciale fiets rijdt, met een Virtual Reality bril (Oculus Rift) op en waarbij het doel is om kranten richting brievenbussen gooien is een mooie toepassing van Kinect.
Oculus Rift + Kinect + KickR = Our Homage to Paperboy: PaperDude VR from Globacore on Vimeo.
Hans Smeele vertelde daarna over de manier waarop zij Kinect inzetten bij Heliomare om kinderen met een motorische beperking verder te helpen. Meer hierover lees je op zijn blog.
Weer een ander verhaal had Robbert van Beam it Up. Zij laten leerlingen tekeningen maken die vervolgens in de computer gezet worden. Deze tekeningen worden vervolgens gebruikt bij een spel wat de leerlingen met behulp van de Kinect kunnen spelen. Hierbij worden wereldoriëntatie, creatieve vakken en ict met elkaar verbonden. Ook in het Ontdeklab van Prodas21 komt een opstelling van Beam it Up.
Zusters op vlucht – MRK Uden – BEAM IT UP from Beam It Up on Vimeo.
Ten slotte kregen we een demo van de combinatie Worldwide Telescope van Microsoft in combinatie met Kinect.
Worldwide Telescope is een gratis softwareprogramma waarmee je het heelal kunt afspeuren. Jaap van NOVA nam ons mee tot buiten ons Melkwegstelsel door alleen zijn handen te bewegen voor de Kinect sensor.
Kortom een inspirende ochtend met nieuwe inzichten hoe we de Kinect binnen het onderwijs een plaats kunnen geven. Er is echter nog veel meer mogelijk. Om die reden is de wedstrijd Let’s Kinect in het leven geroepen. Bedenk een originele toepassing van de Kinect in het onderwijs en stuur je idee in naar Technologie&Onderwijs. Van het beste voorstel wordt een proof of concept gebouwd welke een plaatsje zal krijgen tijdens het Cinekid festival in de herfstvakantie van 2014. Aan de slag dus!