Afgelopen woensdag tijdens de viering van Nationale Boomfeestdag In Elst presenteerden we de jongste BoekTweePuntNul-uitgave ‘Met je smartphone het bos in’. Auteur Jolanda Pikkaart legt in dit boek de connectie tussen natuuronderwijs en technologie. Toen ik nog een kind was wilden mijn ouders op zondag nog wel eens met mijn zusje en met mij gaan wandelen. Wat had ik daar een hekel aan. Mijn vader probeerde ons wat kennis van de natuur bij te brengen ‘Wat voor vogel hoor je nu?’ en ‘Wat is dat voor een boom?’ maar het was aan mij eigenlijk niet zo besteed. Ik vond het vooral saai, had weinig aandacht voor de natuur om me heen, en kon hooguit blij worden van een terrasje na afloop. Wij woonden dichtbij de Loonse en Drunense duinen wat ik nu een prachtig wandelgebied vind. Misschien zou ik de wandelingen vroeger wel leuk hebben gevonden als ik een smartphone had gehad. En dat is nu precies de boodschap die Jolanda Pikkaart voor haar lezers heeft. Natuur beleven kun je prima zonder smartphone. Maar wanneer je met kinderen de natuur in wil kun je het net wat interessanter, spannender, educatiever maken door het inzet van nieuwe technologie. Jolanda Pikkaart heeft in het boek ‘Met je smartphone het bos in’ rondom diverse thema’s interessante sites en apps verzameld zodat je de natuur ook op een andere manier kunt beleven.

Zo zijn er apps waarin je op kunt zoeken wat voor vogel, boom, plant, paddenstoel, dier of insect je ziet. Je krijgt direct informatie op je scherm over wat je ontdekt hebt. Kun je met behulp van virtual reality de game ‘Los in het bos’ spelen waarbij je dieren moet redden, brandjes moet blussen en diverse fysieke activiteiten moet uitvoeren zodat je volop in beweging bent. Door de camera van je telefoon zie je de wereld om je heen maar met behulp van een extra laag wordt er extra informatie toegevoegd. Je kunt foto’s maken van de omgeving, deze bewerken en delen via bijvoorbeeld Instagram, je kunt twitteren met de boswachters van Staatsbosbeheer en hen vragen stellen over wat je in het bos ziet. Jolanda Pikkaart heeft op Eduapp een handige lijst gemaakt met apps die handig kunnen zijn om op je smartphone of tablet te hebben wanneer je de natuur in gaat.
Het boek biedt daarnaast ook ideeën voor natuuronderwijs op school. Hoe maak je optimaal gebruik van je digibord? Hoe zorg je voor een groen schoolplein? Hoe maak je van een speurtocht een geocache? En hoe zullen we in de toekomst, bijvoorbeeld in 2025, de natuur beleven? In het boeken worden tal van mensen aan het woord gelaten zoals boswachters, trendwatchers en ervaringsdeskundigen. Bij het boek hoort een inspiratiebox die mede mogelijk is gemaakt door Acer. Wil je gebruik maken van de inspiratiebox waarin onder andere een aantal smartphones zitten dan kun je dat aangeven bij BoekTweePuntNul.
Het boek kost Euro 19,95 en is te bestellen via de webshop van LezenLerenDelen of bijvoorbeeld via Bol.com
Tijdens de viering van Nationale Boomfeestdag op 12 maart jl in Elst mocht ik het eerste exemplaar aan Jolanda overhandigen. Een prachtige zonnige dag, 650 kinderen in een Intratuin, veel belangstelling bij de stand en zelfs een optreden van Gerard Joling droegen bij aan de feestvreugde. Jolanda gefeliciteerd met dit prachtige boek, het hele BoekTweePuntNul-team is trots op je.
Meer informatie vind je op de site