Misbruik van de schoolnaam via Twitter voorkomen

Naar aanleiding van een vraag die ik kreeg tijdens een presentatie over social media in het onderwijs deze blogpost. Het gaat dus niet over mijn eigen school.

Stel je werkt op een basisschool, laten we hem Basisschool De Koolmees noemen. Je twittert al een tijdje via het account @bsdekoolmees Dan ineens heb je wat onenigheid met een ouder. Deze ouder opent een twitteraccount @bs_dekoolmees en begint vanuit dit account vervelende tweets te versturen over de school. Wat kun je hier aan doen?

1. Schenk er weinig aandacht aan

Allereerst is het misschien het beste om er niet te veel aandacht aan te besteden. Hoe minder mensen ervan op de hoogte zijn hoe minder volgers en aandacht het nepaccount krijgt. Ga in geen geval via Twitter negatief reageren op dit account. Dit kan tegen je gaan werken.

2. Publiceer het juiste twitteraccount prominent op de schoolsite

Geef aan welk twitteraccount belangstellenden kunnen volgen om op de hoogte te blijven van nieuws over de school. Zet het twitteraccount ook bij de contactgegevens op de schoolsite, publiceer het in de nieuwsbrief en de schoolgids.

3. Plaats een widget met de laatste tweets op de homepage van de school

Via Twitter kun je de html-code voor een twitterwidget downloaden. Plaats deze op je website en je ziet altijd de laatste tweets weergegeven. Heb je last van vervelende reacties, laat dan alleen de tweets vanuit de school zien en niet de reacties die je krijgt op je tweets. Dit kun je regelen bij de instellingen wanneer je de widget maakt.

4. Zorg dat de naam van de school veilig is bij andere sociale media

Als iemand kwaad wil zou het kunnen dat hij een Facebookpagina of Google Plus pagina opent op naam van de school. Voorkom dit door deze pagina’s zelf vast te leggen.

5. Blokkeren of spam rapporteren

Als het nepaccount de school volgt kun je aangeven dat je het account wilt blokkeren. Dat doe je door het account op te zoeken bij je volgers en op het pictogram achter ‘volgen’ te klikken. Je ziet dan de optie blokkeren. Wanneer een account vanuit meerdere andere Twitteraccounts geblokkeerd wordt, wordt het vaak (tijdelijk) door Twitter verwijderd. Je moet dan aantonen dat de block onterecht was om het account weer werkend te krijgen.

Omdat onze school De Kleine Beer heet en beer in het Engels bier betekent worden we nogal eens gevolgd door biergerelateerde twitteraccounts. Deze blokkeer ik meestal. Basisscholen en bier zijn een minder gunstige combinatie 😉

6. Volg wat er over de school gezegd wordt

Op Twitter kun je zoeken op woord of via een hashtag #. Het is handig om regelmatig te kijken wat er over de school gezegd wordt. Je kunt dat doen door in Twitter via het tabblad ‘ontdekken’ een zoekkolom te openen op de naam van de school of de plaatsnaam. Screen de tweets die hier voorbij komen regelmatig. Probeer op positieve wijze bij te sturen wanneer dat nodig blijkt. Gebruik je Tweetdeck dan kun je een kolom openen met de hashtags van je school en de plaatsnaam.

Aanvulling via Twitter:


Via Herman Vermeulen @hermverm – Er is ook een mogelijkheid om merkschending te rapporteren aan Twitter. Dat werkt prima!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.