Oma is de weg kwijt – geschiedenis met een multitouchtafel

Een aantal maanden geleden werd ik door Kim Deuning, studente Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht benaderd om wat vragen te beantwoorden over hoe wij op De Kleine Beer met digiborden werken. Kim was samen met twee medestudenten bezig met het ontwerpen van een interactief geschiedenislespakket wat gebruikt maakt van een multitouchtafel (digitale instructietafel). Inmiddels is het concept klaar en wordt er op vrijdag 11 september een prototype gepresenteerd. Het project heeft de naam gekregen ‘Oma is de weg kwijt’  Tussen 14.00 en 19.00 is er een eindexpositie van de Hogeschool voor de kunsten, faculteit Kunst Media en Technologie, Oude Amersfoortseweg 131 te Hilversum.

Oma is de weg kwijt
Oma is de weg kwijt

Dit is wat Kim zelf over het project vertelt:

Oma is de weg kwijt is een concept en prototype voor een interactief geschiedenis lespakket voor groep 7/8, wat gebruik maakt van een multitouch tafel. In dit project willen wij laten zien op welke manier het gebruik van media een toegevoegde waarde kunnen zijn in een educatieve en sociale context. In de lessen worden de leerlingen meegenomen in de wereld van het archeologische sporenonderzoek. De politie heeft een vrouw aangetroffen op een afgelegen plek. De vrouw is haar geheugen kwijt. Samen met de politie gaan de leerlingen een archeologisch sporenonderzoek doen om aan de hand van de gevonden objecten te achterhalen welk leven de vrouw geleid heeft, wie ze is, wie haar familie is en wat ze op die plek allemaal heeft meegemaakt. 

De leerlingen krijgen huiswerkopdrachten mee naar huis die zij samen met hun ouders of andere familieleden kunnen maken. De opdrachten zijn erop gericht om de gevonden voorwerpen samen met de ouders te onderzoeken. Wie herkent het gevonden voorwerp? Welke herinneringen hebben zij hierbij? Op deze manier gaan zij op een onbewuste manier aan de slag met hun eigen familiegeschiedenis. Door eigen herinneringen en verwante voorwerpen te verzamelen en deze aan de vrouw te laten zien en te vertellen wordt het geheugen van de vrouw getriggerd en zal zij beetje bij beetje meer van haar leven herinneren, totdat haar hele leven is ingevuld en ze weer weet wie zij is, wie haar familie is en weer met hen herenigd kan worden. Het resultaat van de lessen is een tijdlijn aan verzamelingen van herinneringen, verhalen en beelden van voorwerpen die gekoppeld zijn aan de tijdlijn van het leven van de vrouw. Op die manier laat je zien dat iedereen onderdeel is van de geschiedenis, en koppel je gebeurtenissen uit de geschiedenis aan gebeurtenissen uit de eigen familie geschiedenis.

Steekwoorden zijn: Archeologie, onderzoek, discussie, coöperatief leren, actief leren, multitouch tafel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.