In de tweede helft van 2013 heb ik samen met Pim Staals en Kristian van den Berg gewerkt aan een project rondom OneNote in het onderwijs. OneNote is een programma wat vaak al op een computer geïnstalleerd staat omdat het deel uit maakt van het Microsoft Office pakket maar waar veel mensen het gebruik niet van kennen.
OneNote kunt u het beste vergelijken met een digitaal notitieblok. Je kunt er aantekeningen in bewaren; tekst, afbeeldingen en video. Deze aantekeningen kun je opslaan achter verschillende tabbladen zodat de aantekeningen terecht komen bij het project of het vakgebied waar ze horen. Je kunt OneNote ook via een app benaderen vanaf een smartphone of een tablet.
Om je wat ideeën te geven op welke manieren u OneNote binnen het onderwijs in kunt zetten hebben we gezamenlijk 11 voorbeeldbestanden ontwikkeld:
- OneNote als digibordsoftware
- OneNote bij woordenschatonderwijs
- Samenwerken aan een project in OneNote
- OneNote als digitaal portfolio
- OneNote voor dyslectische leerlingen
- Interactief lesgeven met de Interactive Clasroom
- Het gebruik van OneNote bij zinsontleding
- Interactieve taal- en rekenopdrachten met OneNote
- OneNote als hulpmiddel bij klassenmanagement
- OneNote voor het maken van een werkstuk
- OneNote gebruiken voor een vakoverstijgend project
Deze 11 voorbeelden vind je op het PIL-netwerk. Om toegang te krijgen tot het PIL-netwerk heeft u een Microsoftaccount nodig. Wanneer je een Hotmail-, Outlook- Xbox- of Livemailaccount heeft, heb je al een Microsoft account. Hiermee kun je inloggen en direct deel uitmaken van een wereldwijd netwerk van innovatieve leraren. Je vindt de discussie op het PIL-netwerk hier: http://tinyurl.com/ph45rx6
Op 11 december 2013 heeft Pim in een webinar nog extra uitleg en tips gegeven rondom het gebruik van OneNote in het onderwijs.