Programmeren betekent eigenlijk dat je een computer vertelt wat hij moet doen. Programmeren heb je vaker nodig dan je denkt. In deze korte video vertellen een aantal bekende namen zoals Bill Gates (Microsoft) en Mark Zuckerberg (oprichter Facebook) waarom het zo belangrijk is dat je weet hoe je moet programmeren.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=dU1xS07N-FA&w=560&h=315]
Nu vind ik alles wat met ict te maken heeft erg interessant maar programmeren was voor mij toch een soort abacadabra. Eigenlijk net als toen ik voor het eerst kennis maakte met computers. Ik heb nog leren programmeren in DOS. Ik typte braaf commando’s in maar vond het erg lastig om er het doel van in te zien. Na de introductie van Windows met zijn grafische interface en WYSIWYG hadden we DOS al snel niet meer nodig. Nu merk ik opnieuw dat het handig is wanneer je een beetje kunt programmeren. Wil je bijvoorbeeld zelf een app maken dan ontkom je er niet aan om de basisprincipes van het programmeren toe te passen. Gelukkig is het nu net als bij introductie van Windows veel visueler geworden en is programmeren niet meer voorbehouden aan ‘echte’ nerds.
Waarom zou je leren programmeren?
Programmeren oefent je vermogen om analytisch en probleemoplossend te denken en dat is een van de vaardigheden waarvan we denken dat je hem in de 21e eeuw vaker nodig gaat hebben.
Door te programmeren kun je bepaalde processen automatiseren wat je veel tijd kan besparen. Dat geldt al voor enkele handelingen in programma’s als Word en Excel.
Met wat programmeerkennis kun je apps ontwerpen. Apps worden alleen maar belangrijker wanneer het gaat om het ontsluiten van informatie. Handig dus wanneer je zelf een app kunt ontwerpen en maken. Maar programmeren helpt niet alleen bij het ontwikkelen van apps. Je zult ook gemakkelijker websites kunnen onderhouden.
Maar hoe leren we dat aan onze leerlingen?
Gelukkig zijn daar inmiddels al wat middelen, apps en webtools voor beschikbaar. Hieronder een overzicht, aanvullingen zijn welkom.
Hardware
De Beebot is een stukje hardware in de vorm van een bijtje wat je kunt programmeren met behulp van de pijltjestoetsen op zijn rug. Met behulp van een lettermat kunnen jonge kinderen bijvoorbeeld de Beebot zo programmeren dat hij van letter naar letter schuift.
Bij Mindstorms van Lego draait het om een programmeerbare steen/module. Aan deze module kun je motoren of sensoren aansluiten die via de computer geprogrammeerd kunnen worden.
De Sphero Roboball is een harde kunststof bal die je kunt besturen via een app op je telefoon of tablet. Momenteel is er een Sphero Roboball in gebruik op Basisschool de Vonder.
Een Makey Makey bestaat uit een printplaatje met een aantal snoertjes. Het printplaatje sluit je via usb aan op je computer of laptop. De snoertjes verbind je met voorwerpen zoals bananen, fimoklei, potloodstrepen of aluminiumfolie (het moet geluiden). Vervolgens….. kijk maar naar de video hieronder. Je kunt de Makey Makey ook combineren met Scratch.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=rfQqh7iCcOU]
Volgende keer vervolgen we dit overzicht met apps en software.
Dit blog is eerder verschenen op Prodas21