Start van de Codeweek

Vandaag was ik aanwezig bij de officiële opening van de Codeweek in Nemo in Amsterdam. Op het programma stonden een aantal korte presentaties over diverse initiatieven die met leren programmeren te maken hebben. De start bestond uit een videoboodschap van de 12-jarige Nick Jordan. Nick heeft een eigen site, Jorcademy, waar hij uitlegt geeft over de Raspberry Pi. Dat is een complete minicomputer die veel mogelijkheden biedt als bestandsserver of mailserver. de Raspberry Pi is echter ook heel geliefd bij computerknutselaars en (beginnende) programmeurs doordat het een compact maar krachtig apparaat is. Daarna was het toneel voor Puck Meerburg van Puckipedia. Puck is 15 jaar maar nu al een van de bekendste Nederlandse programmeurs. Afgelopen week kon je op NPO de documentaire zien ‘Puck en het raadsel van de code’. Puck is vier jaar met een camera gevolgd en daarin zie je hem zich staande houden in een wereld die voor een groot deel uit volwassenen bestaat.

Ook Pauline Maas van 4pip kreeg de kans om meer over haar project Codekinderen te vertellen. Op Codekinderen vind je 22 laagdrempelige activiteiten om met kinderen te gaan programmeren. Ik ben ook hartstikke trots dat we met het BoekTweePuntNul-team samen met Pauline Maas, Carla Desain en vele co-auteurs een prachtig boek in voorbereiding hebben over programmeren in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dit boek ‘Codeklas‘ verschijnt in januari 2015. Tot slot van dit blokje met Code Heroes was het woord aan Karen Sijbrandij van Railsgirls over meisjes en programmeren.

Ramon Wieleman presenteerde de Bendoo Box. Een complete set met o.a. een Raspberry Pi en een Nederlandstalig boekje vol met lessuggesties om er mee aan de slag te gaan. Dr Bendoo vertelt in een grappige videoboodschap wat de Bendoo Box is. Ook de uitbreidingen die er aan gaan komen zien er veelbelovend uit. Dit setje wil ik zeker gaan bestellen voor het Ontdeklab.

Meer lezen:

Toolkit Codeweek

Webtips Kennisnet

Programmeren kun je leren deel 1 

Programmeren kun je leren deel 2

Programmeren kun je leren deel 3

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.