Deze week is het tien jaar geleden dat het eerste boek verscheen bij BoekTweePuntNul. Het was in de tijd van de opkomst van sociale media en web2.0. Je hoorde over toepassingen als Twitter, YouTube, Facebook, Scoop-it maar veel mensen wisten niet wat je er mee kon doen. Louis Hilgers en ik kregen het idee om een boek te maken waarin volgens een vast format die tools uitgelegd zouden worden. We wilden dit doen op basis van co-creatie, met zoveel mogelijk co-auteurs. Het was de donderdag voor Pinksteren in 2011 dat de tweet online ging. We hebben een idee, wie doet er mee? Dat heb ik geweten. Het hele weekend heb ik mailtjes verwerkt, onderwerpen verdeelt en een eerste indeling gemaakt. Vijf maanden later lag er een boek. Heel spannend, was er zat best wat persoonlijk spaargeld in en geen idee of het zou aanslaan.

Dit eerste boek was er in twee versies. Behalve dit blauwe boek hadden we de paarse onderwijseditie. Het boek was hetzelfde op de tip na, die moest in de paarse editie specifiek voor het onderwijs bedoeld zijn. In oktober 2011 lanceerden we het boek met een feestjetweepuntnul bij Beeld & Geluid. Voor een impressie zie hier de video die Vincent Evers hierover maakte. Niet alle 125 maar wel heel veel co-auteurs kwamen naar de presentatie. Ieder kreeg vijf exemplaren van het boek en later toen we voor dit project de SIDN-award wonnen ook een T-shirt met 1/125e winnaar van de SIDN-award 2011.

De verkoop ging goed. We besloten om het geld te investeren in het uitbrengen van nieuwe boeken. We hadden en hebben een aantal kaders. Er moet sprake zijn van co-creatie en de boeken hebben een link met onderwijs en technologie. Inmiddels zijn er van het eerste boek drie versies verschenen en een handboek sociale media in het onderwijs. Daarnaast hebben we de volgende titels uitgebracht:
- Maak je eigen apps – Serge de Beer en Annemarie van Essen (niet meer leverbaar)
- Met je smartphone het bos in – Jolanda Pikkaart
- Sterren in de klas – Karin Heesakkers
- Codeklas – Pauline Maas
- Codewise – Pauline Maas in samenwerking met Prowise (spel)
- Leren in de 21e eeuw – Frank van den Oetelaar en Henk Lamers
- Leren met AR/VR – Michel van Ast, Raoul Teeuwen, Jasper Bloemsma en Dustin Dijkstra
- Handboek Ontdeklab – Erno Mijland en Tessa van Zadelhoff
- Alle dagen digitaal, niet alledaags – Karin Winters en MariĆ«lle van Rijn (verschijnt voorjaar 2022)
Het was en is een avontuur. We vielen eerst onder een uitgeverij, die werd overgenomen, ging failliet, doorstart, toch maar geen doorstart en daar stonden we dan. Vlak voor de publicatie van het boek “Sterren in de klas’ zonder uitgever, zonder financiĆ«n, zonder app want die was in de failliete boedel achtergebleven. Met alleen nog wat boeken die vlak voor het uitspreken van het faillissement van ‘de vrachtwagen waren gevallen’.
Gelukkig was de redding nabij. Samen met Judith Eurlings (onze vaste vormgever) en Alex-Jan Sigtermans (die de operationele kant op zich nam) hebben we met zijn vieren in 2015 een zelfstandige uitgeverij gemaakt van BoekTweePuntNul. Zijn we de meest actieve uitgever? Nee, we worden vaak actief rondom de publicatie van een nieuw boek, zoals nu het geval is, of wanneer er een beurs zoals de IPON voor de deur staat. Maar we zijn wel een hele bijzondere uitgeverij.
