Sinds ruim een jaar maak ik deel uit van een toetsingscommissie van de PO-raad. Drie keer per jaar beoordeelt deze commissie de versnellingsvragen die vanuit de verschillende schoolbesturen binnenkomen aan de gestelde criteria.
Versnellingsvragen zijn vragen waar diverse schoolbesturen tegenaan lopen bij de ontwikkeling of implementatie van ICT in het onderwijs. Het gaat dus om vragen die meerdere besturen gemeen hebben en die belemmeren dat de sector op grote schaal ICT inzet voor het geven van onderwijs. Deze vragen kunnen vervolgens voor meerdere scholen en hun besturen worden beantwoord door innovatie of het wegnemen van blokkades. Schoolbesturen hoeven dan niet meer ieder voor zich het wiel uit te vinden. Voorbeelden zijn:
- Hoe kun je makkelijker differentiëren en variëren met verschillende leermaterialen?
- Hoe kun je de voortgang van leerlingen die werken met verschillende apps in een centraal overzicht presenteren?
- Hoe ziet een digitale leeromgeving voor groep 1 t/m 8 eruit waarin leraren en leerlingen met materiaal van verschillende aanbieders werken en leerlingen zelfstandig kunnen werken met voor hen door de leerkracht klaargezet materiaal gepland op dag,- week,- of maandbas
Sinds de start van de versnellingsvragen zijn er al mooie stappen gezet op diverse terreinen. Zo wordt er bijvoorbeeld hard gewerkt aan een dashboard waarbij je als leerkracht systeem- en toepassingsonafhankelijk overzicht houdt op de voortgang die de leerling maakt aan de hand van landelijk vastgestelde leerdoelen, maar er wordt ook in kaart gebracht waar een goed digitaal leerlingportfolio aan moet voldoen. Als onderwijsorganisatie kun je zelf een nieuwe vraag indienen of je kunt een bestaande vraag ondersteunen.
Het is niet zo dat je vanuit het traject van de versnellingsvragen financiën krijgt om jouw vraag op te lossen. Wat je wel krijgt is de nodige ondersteuning vanuit een team van experts (PO-raad/Kennisnet) om de vraag op te pakken en bijvoorbeeld samen met marktpartijen aan de slag te gaan met conceptontwikkeling. Wat ik ook sterk vind aan de opzet is dat je met scholen die zich voor hetzelfde vraagstuk gesteld zien staan samenwerkt. Voor de huidige ronde kun je tot 11 mei je vraag indienen.