In april gingen de webtips voor Kennisnet over het gebruik van tablets in de klas. Omdat in de tekst bij Kennisnet de links niet zijn doorgekomen plaats ik hierbij de hele tekst inclusief de links. Dit is niet de eerste aflevering van de webtips die over het gebruik van tablets in de klas gaat. Het aantal mobiele devices in het basisonderwijs stijgt echter nog steeds en ik hoor in de praktijk veel vragen van collega’s over de praktische inzet van tablets in de klas. Hierbij dus wat handige tips voor als je met tablets aan de slag gaat in het basisonderwijs.
Een tablet is geen computer
Werken met tablets heeft voordelen. Je bent mobiel, kunt aan de slag met allerlei interessante apps en een tablet is vaak wat voordeliger. Toch goed om je te realiseren dat een tablet niet altijd dezelfde mogelijkheden biedt als een computer of laptop. Een tablet is vaak wat minder krachtig, een extern toetsenbord is handig wanneer je tekst in wilt voeren en je moet vooraf goed bedenken waar je je bestanden gaat opslaan. Ook kun je natuurlijk kiezen voor iPads, Android of Windows tablets. Om een goede keuze te kunnen maken ontwikkelde Kennisnet een checklist mobiele devices.
Apps?
De beste locatie om te gaan zoeken naar educatieve apps is voor mij nog steeds Eduapp. Eduapp is een platform waar je op zoek kunt gaan naar geschikte apps, gericht kunt zoeken, lijsten met apps aan kunt maken en tips en lesideeën krijgt aangereikt van collega’s. Net als bij sociale media kun je gebruikers volgen en bijdragen liken. Mis je een app waar jij enthousiast over bent voeg hem dan toe aan de verzameling door hem te tippen bij de redactie. Eduapp kun je gratis gebruiken maar een betaalde versie biedt meer mogelijkheden. Een andere site om apps te zoeken is het Tabletportaal.
Voor niets gaat de zon op
Veel leerkrachten werken vooral met gratis apps. Toch moet je daarmee opletten want gratis staat vaak synoniem aan lagere kwaliteit, reclame, in-app aankopen, of een ander verdienmodel. Erno Mijland heeft eerder eens in een artikel zeven verdienmodellen van gratis online toepassingen op een rijtje gezet. Goed om eens te lezen en je af te vragen of het niet de moeite waard is om toch een budget aan te vragen voor betaalde apps. Wil je niet je creditcard (of die van de school) aan de tablet koppelen dan zijn er wat alternatieven Voor de iPad kun je natuurlijk werken met een iTunes tegoed. Er zijn ook kaarten voor Google Play maar deze moet je online kopen bijvoorbeeld bij Igiftcards of Playcardgiftcodes. Op Windows tablets kun je gebruik maken van Microsoft Giftcards
Een ander alternatief is een prepaid creditcard. Je betaalt wat voor de kaart en vervolgens zet je er een tegoed op waardoor je minder risico loopt dat iemand misbruik maakt van de creditcard. Mastercard biedt bijvoorbeeld prepaid versies van hun creditcard.
Onderzoek
Afgelopen week was er in de media veel aandacht voor een onderzoek naar het effect van het werken met tablets. uitgevoerd door het Kohnstam Instituut. Uit het onderzoek zou naar voren komen dat de inzet van tablets geen duidelijk positief effect heeft op de motivatie van de leerlingen. Helaas ging het in dit onderzoek slechts om metingen bij vier specifieke apps op een aantal scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. Er is in dit onderzoek geen meting gedaan naar leeropbrengsten of didactische keuzes bij het werken met tablets.
Online cursus tablets in de klas
Via de European Schoolnet Academy kun je op dit moment een cursus van vijf modules volgen over het werken met tablets in de klas. Je moet je hiervoor eenmalig registreren bij European Schoolnet. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld het creëren van content, flipping the classroom, gepersonaliseerd leren en coöperatieve werkvormen met tablets. De cursus is in het Engels.