Zoals de ouden schreven, twitteren de jongen….

De Nederlandse taal zit vol met spreekwoorden en gezegden. Volgens de taalmethode was het dan ook weer hoog tijd om er een aantal onder de aandacht te brengen. De aanbevolen kopieerbladen hiervoor bleven echter lekker in de map zitten. Zondagavond stelde ik mijn Twitternetwerk de volgende vraag:

En we werden niet teleurgesteld. Meer dan 40 verschillende tweeps twitterden in totaal zo’n 100 spreekwoorden naar ons. Na een korte introductie in de klas gingen we aan de slag. Er werden spreekwoordentwitterteams gemaakt en we begonnen aan het beantwoorden. Opzoeken van de spreekwoorden in het spreekwoordenboek of op een van de speciale sites. Lezen van de betekenis, beantwoorden van de tweet door het volledige spreekwoord terug te twitteren. Ook daar kwamen reacties op, veel complimenten, vragen naar de betekenis, correcties op de spelling en nog meer nieuwe spreekwoorden.

Extra leuk was de interactie met twee klassen. @Willbrordschoo was nog niet lang actief op Twitter en vroeg of wij hen de start van een spreekwoord wilden sturen. Zij twitterden dan de aanvulling aan ons terug met vervolgens weer een begin van een spreekwoord voor ons.

De leerlingen van groep 8 van Basisschool Op ’t Hof uit Tricht van @sjaboepaan waren heel creatief geweest. Zij twitterden afbeeldingen van spreekwoorden naar mijn groep 8. Die dan vervolgens op zoek moesten naar het volledige spreekwoord en de betekenis.

Zoals me al vaker overkomen is bij zo’n Twitteroproep was de hoeveelheid vragen te groot om alles te kunnen beantwoorden. We hebben de spreekwoorden verdeeld in spreekwoorden over dieren, over voedsel, over beroepen enz. Na de carnavalsvakantie gaan we er zeker weer mee verder. Ideeën genoeg:

– afbeeldingen maken bij spreekwoorden

– op spreekwoord.nl staat een kennistest waar je je kennis over spreekwoorden kunt testen

– op deze site vind je ook Afrikaanse spreekwoorden, vertalingen van spreekwoorden en het spreekwoord van de dag

– een verhaal schrijven met spreekwoorden er in

– we maken een spreekwoordenquiz

– maak een tegel met je eigen spreekwoord met tegelspreukmaker.nl

– zoek de spreekwoorden in het schilderij van  Pieter Breughel

Met dank aan mijn twitternetwerk en in het bijzonder aan @sjaboepaan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.